Η περίοδος του Χειμώνα μπορεί να είναι πολύ απαιτητική για τους νέους ανθρώπους: Η μείωση των περιβαλλοντικών θερμοκρασιών και η πλήξη μπορεί να τους επιβαρύνουν. Ωστόσο, η καλή διαβίωση κατά τον χειμώνα είναι εφικτή . Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές.

Προκλήσεις της χειμερινής περιόδου

Ο χειμώνας μπορεί να είναι γεμάτος προκλήσεις αναφορικά με τη πτώση των θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και τη μείωση των ωρών της ημέρας. Αν και ένα νεότερο άτομο φαίνεται να είναι δυνατότερο σε σύγκριση με ένα μεγαλύτερης ηλικίας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ένας νέος άνθρωπος μπορεί να βιώσει:

  • Επαναλαμβανόμενες εποχιακές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη
  • πλήξη

Το ανοσοποιητικό σύστημα στους νέους ανθρώπους

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι μια καλά ρυθμισμένη μηχανή που λειτουργεί για να υπερασπιστεί το σώμα από εξωτερικές επιθέσεις. 1

Αποτελείται από το εγγενές και το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία λειτουργούν στενά για να καταστρέψουν τους εισβολείς του ανθρώπινου σώματος. 1 Συνήθως, εάν είμαστε κάτω των 60 ετών και δεν έχουμε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι πιθανόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί αρκετά καλά για να υπερασπιστεί το σώμα μας σχεδόν από κάθε εισβολέα. 2 Ωστόσο, είναι καλύτερα να έχουμε υπόψιν ότι όσο μεγαλώνουμε , μεγαλώνει  και το ανοσοποιητικό μας σύστημα: οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γήρανση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα καλούνται ανοσοεκφυλισμοί. 3 Αυτό σημαίνει ότι εάν είσαι ένα νεαρό άτομο και κολλήσεις κάποια γρίπη, μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να ανακάμψεις, σε σύγκριση με ένα γηραιότερο άτομο2 παρόλα αυτά μην ξεχνάτε να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μία ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και μία τακτική σωματική δραστηριότητα, για να διατηρήσετε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

Πλήξη

Η πλήξη είναι ένα κοινό αίσθημα τόσο μεταξύ των μαθητών αλλά ε και μεταξύ ενηλίκων, είτε κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων είτε κατά της δουλειά. 4 Ο όρος “πλήξη” έχει πολλά συνώνυμα όπως το τέλμα, η βαρεμάρα, η απάθεια, η αδιαφορία και πολλά άλλα. 5

Η πλήξη μπορεί να λάβει πολλά ονόματα αλλά τι σημαίνει πραγματικά? Ένας πρόσφατος ορισμός της πλήξης υποδηλώνει ότι είναι «μια αποτρεπτική κατάσταση θέλησης, χωρίς να είναι κανείς σε θέση, να συμμετέχει σε δραστηριότητα που προκαλεί το αίσθημα της ικανοποίησης”. 5 Από αυτή τη δήλωση φαίνεται ότι η πλήξη δεν είναι αρνητική στην ουσία, καθώς μας προειδοποιεί ότι είναι η ώρα να πάμε μπροστά, να αναζητήσουμε κάτι καινούριο. 5 Επομένως, η πλήξη μπορεί να είναι ένα θετικό συναίσθημα, υποκινώντας θετικές συμπεριφορές όπως η αναζήτηση προκλήσεων, ο προβληματισμός και η δημιουργικότητα.4

Στην πραγματικότητα, ένα νεαρό άτομο μπορεί να βαρεθεί, για παράδειγμα, όταν ένα έργο είναι πολύ εύκολο (υπό-διέγερση) ή όταν είναι πάρα πολύ δύσκολο (υπερ-διέγερση).5

Σε περίπτωση πλήξης μπορείς να είναι εύκολο να βιώσει κανείς μία αποτυχία στην κατανομή της προσοχής. Αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να συσχετιστεί με τη διάθεση και την κόπωση.5

Συμβουλές για να ζήσετε πλήρως κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί να είναι ευκολότερο να βαρεθεί κανείς, και περισσότερο τα νεαρά άτομα: οι αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνονται κατά κύριο λόγο σε κλειστούς χώρους και η διασκέδαση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι χαμηλότερες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες μπορεί να επιτρέψουν μία συχνότερη εμφάνιση εποχιακών ασθενειών, όπως τα κρυολογήματα. Εάν αισθάνεστε πλήξη απλώς κοιτάξτε τριγύρω σας για κάτι καινούριο χωρίς να ξεχνάτε να προσέχετε την ευημερία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Να τρέφεστε υγιεινά

Πρώτον, προσπαθήστε να μην τρώτε για να σπάσετε την πλήξη: προγραμματίστε τα γεύματά σας και προτιμήστε φρούτα και τα λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος B, από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Να θυμάστε ότι μία ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή με άφθονα υγρά είναι ο πυλώνας για να παραμένει κανείς υγιής σε κάθε εποχή και περίσταση. Επιπλέον, μία υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην ευεξία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σωματική δραστηριότητα

Εάν αισθάνεστε πλήξη, απλώς διαλέξτε ένα άθλημα ή μια σωματική δραστηριότητα που σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχουν πολλές αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσατε να κάνετε σε εσωτερικούς χώρους όπως η γιόγκα, ωστόσο εάν σας αρέσει να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα, να θυμάστε ότι η ποδηλασία, η πεζοπορία και το περπάτημα είναι ιδανικές λύσεις για κάθε εποχή. Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα θα επιτρέψει στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις εποχιακές αλλαγές.

Ανακαλύψτε τις σας διασκεδάζει

Εάν αισθάνεστε πλήξη ή εάν απλώς δεν σας αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να απολαύσετε τον χειμώνα όπως και να έχει. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

  • δημιουργήστε μία λέσχη βιβλίου με φίλους και συμμαθητές ώστε να μοιράζεστε τίτλους και σκέψεις
  • αφού τελειώσετε το διάβασμα ή τις υποχρεώσεις σας, ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό και βοηθήστε άλλους ανθρώπους: βοηθήστε έναν γείτονα σας με τα ψώνια ή κάντε baby sitting
  • εάν αισθάνεστε ότι η εκπαίδευση σας δεν είναι επαρκής, παρακολουθήστε ένα μάθημα διαδικτυακά
  • κυνηγήστε τα χόμπι σας και εάν δεν έχετε κάποιο, απλώς κοιτάξτε γύρω σας και εξερευνήστε τι θα μπορούσε να σας αρέσει, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, το ράψιμο, η ζωγραφική, ο μοντελισμός.

Μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να βοηθήσει?

Η περίοδος του χειμώνα μπορεί να είναι πολύ απαιτητική για ένα νεαρό άτομο: οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι περιορισμένες δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά μπορούν να οδηγήσουν στην πλήξη και στην κούραση. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και την αύξηση των εποχιακών ασθενειών. 6

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να έχεις κανείς υπόψιν του ότι μία ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλήξη και να συμβάλλουν στην ευεξία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, η πλήξη μπορεί να σχετίζεται με την κόπωση.

Πέραν αυτών, σε περίπτωση επιπλέον υποστήριξης μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει:

  • βιταμίνες όπως η βιταμίνη C που συμβάλλει στην μείωση της κόπωσης 7 και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα  8 και βιταμίνη B1 που συμβάλλει στις μεταβολικές διεργασίες που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας 9
  • μέταλλα όπως το μαγνήσιο που συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης 10 και ψευδάργυρο που υποστηρίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος 11
  • αμινοξέα όπως η κρεατίνη που συμβάλλει στην μυϊκή ενδυνάμωση12
  1. Information, N. C. for B., Pike, U. S. N. L. of M. 8600 R., MD, B. & Usa, 20894. How does the immune system work? InformedHealth.org [Internet] (Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 2020).
  2. Lawton, G. You’re only as young as your immune system. New Sci 245, 44–48 (2020).
  3. Aw, D., Silva, A. B. & Palmer, D. B. Immunosenescence: emerging challenges for an ageing population. Immunology 120, 435–446 (2007).
  4. van Hooft, E. A. J. & van Hooff, M. L. M. The state of boredom: Frustrating or depressing? Motiv Emot 42, 931–946 (2018).
  5. Raffaelli, Q., Mills, C. & Christoff, K. The knowns and unknowns of boredom: a review of the literature. Exp Brain Res 236, 2451–2462 (2018).
  6. Fares, A. Factors Influencing the Seasonal Patterns of Infectious Diseases. Int J Prev Med 4, 128–132 (2013).
  7. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and reduction of tiredness and fatigue. 8, 1815 (2010).
  8. EFSA. Vitamin C and contribution to the normal function of the immune system. (2015).
  9. EFSA. Scientific Opinion on substantiation of health claims related to thiamine and energy-yielding metabolism. 7, 1222 (2009).
  10. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and “hormonal health” (ID 243), reduction of tiredness and fatigue (ID 244), contribution to normal psychological functions. 8, 1807 (2010).
  11. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and function of the immune system. 7, 1229 (2009).
  12. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to creatine and increase in physical performance during short-term, high intensity, repeated exercise bouts. 9, 2303 (2011).