Υπάρχει η πεποίθηση ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά το σώμα να «αποφορτίστεί» από το στρες της εργασίας, το άγχος ή να «διώξει» την κακή διάθεση. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα δυνατό μέσα στην ημέρα να βρεθεί χρόνος για άθληση, ειδικά όταν κάποιος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στους ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς της καθημερινότητας, την εργασία και το χρόνο που θέλει να αφιερώσει στην οικογένεια.
Μία ιδέα θα μπορούσε να είναι να χρησιμοποιήσετε το μεσημεριανό διάλειμμα για να τρέξετε: Μία περίπου ώρα φυσικής άσκησης στο μέσο της μέρας κάνει καλό στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Πέραν όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ώρα είναι η καταλληλότερη, καθώς δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε πολύ νωρίς, αλλά δεν είναι ούτε πολύ αργά! Προφανώς, δεν είναι ανάγκη να υπερβάλετε και να κάνετε σπορ κάθε μέρα: 3 περίπου ημέρες την εβδομάδα αρκούν για να αναζωογονηθεί το σώμα σας.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τρώτε το μεσημέρι. Αντίθετα, αυτό μπορεί να είναι μεγάλο λάθος: Κανόνας της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι να μην παραλείπονται τα βασικά γεύματα για κανένα λόγο αλλά και να επιλέγονται ελαφριά γεύματα, όπως για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά. Άρα, μετά την άθληση θα πρέπει να λάβετε ένα ελαφρύ γεύμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά: θα πρέπει πάντα να καταναλώνετε υγρά κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση σας.
Ακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να «επαναφορτιστείτε» για να αντιμετωπίσετε καλύτερα το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας.
Εκτός από τη διατροφή, συνιστώνται συμπληρώματα κρεατίνης, μεταλλικών αλάτων, βιταμινών και αργινίνης.
Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ που το ανθρώπινο σώμα παράγει από μόνο του αλλά μπορεί να το λάβει και μέσα από τις τροφές, όπως από το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά. Εάν απαιτείται, η κρεατίνη μπορεί να συμπληρωθεί και με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται στο εμπόριο. Η ημερήσια ανάγκη του σώματος για κρεατίνη είναι 3 γραμμάρια την ημέρα. Η κρεατίνη αυξάνει την αντοχή και τη δύναμη, ενισχύει την αντοχή στην κόπωση, και αυξάνει τη χωρίς λιπαρά, μάζα σε νεαρούς ενήλικες.
Τα μεταλλικά άλατα, αν και αποτελούν ένα μικρό μέρος των στοιχείων του σώματος, συμβάλλουν σε λειτουργίες που αφορούν τον σχηματισμό των ιστών καθώς και σε άλλες βιολογικές λειτουργίες. Στους αθλητές συνιστώνται συχνά συμπληρώματα μετάλλων, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες υψηλού επιπέδου.
Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές για όλο τον οργανισμό: ειδικά, η βιταμίνη D έχει σπουδαίο ρόλο στη δομή των οστών καθώς είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και την κανονική χρήση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα. Σε περίπτωση έλλειψης της βιταμίνης D, μπορούμε να αυξήσουμε τη συγκέντρωση της στον οργανισμό μέσω της διατροφής, διαλέγοντας τρόφιμα όπως συκώτι, γάλα και κρόκο αυγού. Αντίστοιχα με την κρεατίνη, η βιταμίνη D υπάρχει στο εμπόριο των συμπληρωμάτων διατροφής
Τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες καλύπτουν από κοινού ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων διατροφικών αναγκών, για τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα. Για τα άτομα που αθλούνται, πολύ σημαντικά είναι ακόμα η ταυρίνη, η ισομαλτουλόζη και οι μαλτοδεξτρίνες.
Η αργινίνη, τέλος, είναι ένα αμινοξύ με σημαντική βιολογική σημασία, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην διατροφή και το μεταβολισμό. Η χορήγηση αργινίνης μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής ενισχύει την αναπαραγωγική, καρδιαγγεικαή, πνευμονολογική, νεφρική, ηπατική, γαστρεντερική και αυτοάνοση λειτουργία και βοηθά στην επούλωση τραυματισμών.
Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικές, όπως έχουμε ήδη πει, για το σώμα, αλλά είναι εξίσου σημαντικές και για το νου: τα σπορ είναι μεγάλος σύμμαχος του ανθρώπου για να αποφορτιστεί από κάθε είδος άγχους και στρες.