Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας στο εξωτερικό περιβάλλον αφήνουμε συνήθως τις βαριές μαγειρικές παρασκευές, τις σάλτσες και τα τηγανητά και καυτερά τρόφιμα που ταιριάζουν καλύτερα σε άλλες, περισσότερο κρύες εποχές του χρόνου και  επιλέγουμε τρόφιμα εύπεπτα και δροσερά. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών, να λειτουργήσει υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απαλλάσσοντάς τον από τον κόπο της πέψης γευμάτων πολύ πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά.

Το καλοκαίρι λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να πετύχουμε τον στόχο των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών στη διάρκεια της μέρας. Εντάσσουμε τα λαχανικά σε κάθε γεύμα, με τη μορφή κυρίως ωμής ή βραστής σαλάτας και επιλέγουμε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Τα φρούτα, που τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχονται σε μεγάλη ποικιλία, αποτελούν ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα ή για επιδόρπιο. Όπως και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό, ενώ οι χυμοί φρούτων αποτελούν ιδανική επιλογή κάθε στιγμή της ημέρας, ιδιαίτερα δε στην παραλία όπου εκτός από ενυδάτωση προσφέρουν στο σώμα μας, προσφέρουν σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην προστασία του από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη εφίδρωση αυξάνουν τις ανάγκες μας σε υγρά. Δεν πρέπει λοιπόν να αμελούμε να καταναλώνουμε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως νερό, που συμβάλει καθοριστικά στην επαρκή ενυδάτωσή μας. Εκτός όμως από το νερό, όλα τα υγρά τρόφιμα, όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα συμβάλουν στην ενυδάτωσή μας. Με τον ιδρώτα όμως εκτός από νερό χάνονται και ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το νάτριο, οι οποίοι καλό είναι να αναπληρώνονται.

Οι καλοκαιρινοί μήνες λοιπόν αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για αλλαγή των διαιτητικών μας συνηθειών, δεδομένου ότι το πολύ ζεστό κλίμα της χώρας μας διευκολύνει και κατά κάποιο τρόπο επιβάλλει την υιοθέτηση ενός πιο ελαφρού και υγιεινού τρόπου διατροφής. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, περιορίστε το αλκοόλ και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα και προσπαθήστε πάντα να καλύπτετε τις αυξημένες αυτήν την εποχή ανάγκες του οργανισμού σε νερό και ηλεκτρολύτες.

  1. Subar AF, Heimendinger J, Patterson BH, Krebs-Smith SM, Pivonka E, Kessler R. Fruit and vegetable intake in the United States: the baseline survey of the Five A Day for Better Health Program. Am J Health Promot. 1995 May-Jun;9(5):352-60.
  2. Joint FAO/WHO Workshop on Fruit and Vegetables for Health (2004 : Kobe, Japan) Fruit and vegetables for health : Report of a Joint FAO/WHO Workshop, 1-3 September, 2004, Kobe, Japan