Λιάνα Πούλια, Κλινική Διαιτολόγος διατροφολόγος 

Εδώ και 40 περίπου χρόνια, η υιοθέτηση του αδύνατου προτύπου σώματος ως ιδανικού αποτέλεσε την αρχή για μια μόδα που περιελάμβανε την υιοθέτηση αυστηρών προτύπων διατροφής, που παρείχαν εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες.

Έτσι, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ποικίλα διατροφικά σχήματα, με ευφάνταστα ονόματα τις περισσότερες φορές, που υπόσχονταν την άμεση απόκτηση του σώματος των ονείρων του κάθε υπέρβαρου ή παχύσαρκου, έχοντας κοινό χαρακτηριστικό την πολύ χαμηλή παροχή θερμίδων, τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, και την επιβολή ανορθόδοξων συνηθειών, όπως η κατανάλωση ενός τροφίμου σε ανεξέλεγκτη ποσότητα ή η κατανάλωση μόνο υγρών τροφίμων όπως σούπες και χυμοί. Πόσο ασφαλής είναι όμως αυτή η προσέγγιση για την απώλεια του βάρους;

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων προσφέρουν κατά κανόνα 400 έως 800 θερμίδες την ημέρα, περιορίζοντας σημαντικά την ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων της δίαιτας. Ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα, ειδικά αν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανεπάρκειες στη διατροφή του ατόμου που το ακολουθεί. Τα λιπαρά της διατροφής αποτελούν τον κυριότερο φορέα των λιποδιαλυτών βιταμινών, και χωρίς αυτά η απορρόφηση των βιταμινών Α, D, E και Κ διαταράσσεται. Παράλληλα ο αποκλεισμός των φρούτων και των αμυλούχων τροφίμων με στόχο τη μείωση των υδατανθράκων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών, της βιταμίνης C αλλά και των βιταμινών του συμπλέγματος Β, κύριες πηγές των οποίων είναι τα φρούτα και τα αμυλούχα τρόφιμα αντίστοιχα.

Η υιοθέτηση διαιτολογίων πολύ χαμηλών σε θερμίδες, αν και προβάλλονται σαν τη λύση για την άμεση απώλεια βάρους, διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού. Αν εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να επιφέρουν σημαντικά προβλήματα που συνδέονται με σημαντικές διατροφικές ανεπάρκειες, όπως η διαταραχή της εμμήνου ρήσεως, η γενικότερη αδυναμία, η κακή ποιότητα των μαλλιών, η αναιμία αλλά ακόμη και η δημιουργία χολολιθίασης λόγω της απότομης αλλαγής του σωματικού βάρους. Συστήνονται δε σε άτομα που δε μπορούν να χάσουν κιλά με συμβατικές μεθόδους διατροφής, και πάντα με παρακολούθηση από ειδικούς προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν διατροφικές ανεπάρκειες μέσω επιλογών τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ή ακόμη και σε χορήγηση συμπληρωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του διαιτώμενου ατόμου. που θα θέσουν την υγεία του ατόμου σε κίνδυνο.