Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Μια από τις πλέον γνωστές επιδράσεις του καπνίσματος είναι αύξηση των αναγκών μας αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το κάπνισμα, όχι μόνο μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης C από το σώμα αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τις ανάγκες μας κατά 30% περίπου. Έτσι, οι ανάγκες των καπνιστών στη συγκεκριμένη βιταμίνη φτάνουν τα 120 mg /ημέρα, δηλαδή είναι διπλάσιες από τους ενήλικες που δεν καπνίζουν. Εκτός από τη βιταμίνη C, απαραίτητη είναι  η επαρκής πρόσληψη και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων όπως  το β-καροτένιο, το σελήνιο και η βιταμίνη Ε , που φαίνεται να συμβάλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από το κάπνισμα.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη C συμβάλει στην αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό και σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Ταυτόχρονα το κάπνισμα επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης Dασκώντας αρνητική επίδραση στη σκελετική υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπενίας και οστεοπόρωσης. Και η επίδραση αυτή δεν αφορά μόνο τους καπνιστές αλλά και τα παιδιά και τους νέους που εκτίθενται στον καπνό μέσω του παθητικού καπνίσματος.

Τέλος, η συνολική βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των καπνιστών είναι σημαντική. Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών και η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον εχθρό που επιλέγουμε να καπνίζουμε. Και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να παρέχουμε στο σώμα μας είναι η αποχή από το τσιγάρο… ακόμη και το παθητικό.

  1. Preston AM. Cigarette smoking-nutritional implications. Prog Food Nutr Sci. 1991;15(4):183-217.
  2. Northrop-Clewes CAThurnham DI. Monitoring micronutrients in cigarette smokers. Clin Chim Acta. 2007 Feb;377(1-2):14-38. Epub 2006 Sep 1.
  3. Alberg A1. The influence of cigarette smoking on circulating concentrations of antioxidant micronutrients. Toxicology. 2002 Nov 15;180(2):121-37.