από τη Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD

Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότερος κόσμος εμφανίζει διαταραχές στην εντερική του λειτουργία, που περιγράφονται ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα.  

Τα συμπτώματα του ΣΕΕ ποικίλουν σε βαρύτητα και συνήθως περιλαμβάνουν τον μετεωρισμό, τις διάρροιες που εναλλάσσονται με δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο και την αυξημένη παραγωγή αερίων. Πιο συχνά, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν και να μειωθούν με κατάλληλες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, διαχείρισης του στρες και μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη διατροφή προτείνεται η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων ειδικά σε περιπτώσεις που το άτομο εμφανίζει διάρροιες ή κοιλιακό πόνο. Η λήψη γευμάτων χαμηλού λίπους και πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί επίσης μπορούν να βοηθήσουν.

Σε περιπτώσεις που το άτομο εμφανίζει δυσκοιλιότητα, συστήνεται η αύξηση της κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι οι φυτικές ίνες, αν και βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και στην ανακούφιση της διάρροιας, μπορεί να επιδεινώσουν τον κοιλιακό πόνο και τον τυμπανισμό και η εισαγωγή τους στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στον οργανισμό να αφομοιώσει και να προσαρμοστεί στην κατανάλωση αυτή.

Σε περιπτώσεις έξαρσης των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται για την ανακούφιση τους όπως:

  • Τα λιπαρά τρόφιμα, ειδικά σε περιόδους διάρροιας
  • Τα κραμβοειδή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) τα οποία προκαλούν την παραγωγή αερίων
  • Το γάλα, το οποίο περιέχει λακτόζη και πιθανώς επιτείνει το μετεωρισμό
  • Τα όσπρια, τα οποία μπορεί να επιτείνουν τον μετεωρισμό
  • Τα προϊόντα με τεχνητές γλυκαντικές ύλες (ασπαρτάμη, μανιτόλη, ξυλιτόλη, σορβιτόλη, σουκραλόζη, στέβια κλπ) τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν υπακτική δράση ή/και να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι εάν τα συμπτώματα του ΣΕΕ δε μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της διατροφής πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον αρμόδιο ιατρό, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.