Όταν αντιμετωπίζουμε κάτι έκτακτο και απρόσμενο το σώμα μας αντιδρά για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση ενεργοποιώντας το νευρικό μας σύστημα και παράγοντας ορμόνες που σχετίζονται με το στρες. Στη σύγχρονη ζωή, το στρες πηγάζει από διάφορες πηγές, όμως η αντίδραση του σώματος μας παραμένει παραπλήσια σε όλες τις καταστάσεις.
Όταν ο οργανισμός μας είναι υπό κατάσταση στρες, ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα σε λειτουργίες που θεωρεί ότι είναι σημαντικές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα άλλες. Μια από τις λειτουργίες που θεωρούνται μειωμένης προτεραιότητας είναι η πέψη. Έτσι λοιπόν συχνά όταν είμαστε στρεσαρισμένοι αισθανόμαστε δυσπεψία, γεγονός που οφείλεται στο ότι η πέψη του φαγητού δεν αποτελούν προτεραιότητα για το σώμα μας τη δεδομένη στιγμή. Αντίθετα, όταν ο παράγοντας που μας προκαλεί παρέλθει, σειρά έχει η περίοδος αποκατάστασης, η οποία συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη και αυξημένη κατανάλωση τροφής.
Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στο έντονο στρες της καθημερινότητας λοιπόν, σημαντική είναι η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων, που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη ρύθμιση του στρες.
Σημαντική είναι η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, με έμφαση τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη βιταμίνη C και του μαγνησίου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του στρες, ενώ η βιταμίνη C συμβάλει στην σωστή παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με ο στρες. Το μαγνήσιο από την άλλη, συμβάλει στη μυϊκή χαλάρωση και στη μείωση του στρες.
Παράλληλα, είναι σημαντική η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την καλύτερη διαχείριση του στρες. Σε ότι αφορά το κάπνισμα, πολλοί καπνιστές θεωρούν ότι τους χαλαρώνει, όμως το κάπνισμα ακόμη και ενός τσιγάρου προκαλεί σημαντικού επιπέδου στρες στα αγγεία και τον οργανισμό που μακροχρόνια αυξάνει την επίπτωση νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή στη διαχείριση του στρες. Ειδικότερα, ασκήσεις διαλογισμού και yoga συμβάλουν στη μείωση του στρες και στην επίτευξη ενός καλύτερου επιπέδου υγείας και ευεξίας.
- Eiji Takeda, Junji Terao, Yutaka Nakaya, Ken-ichi Miyamoto, Yoshinobu Baba, Hiroshi Chuman, Ryuji Kaji, Tetsuro Ohmori, Kazuhito Rokutan. Stress control and human nutrition. The Journal of Medical investigation. Volume 51 (2004) Issue 3,4 Pages 139-145