Το καλοκαίρι είναι μια ζεστή, γεμάτη αλλαγές εποχή και ενδέχεται να κρύβει προκλήσεις για το σώμα μας. Η αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών είναι εύκολη και εφικτή, μέσω των συμβουλών που ακολουθούν.

Καλοκαιρινές αλλαγές

Το καλοκαίρι είναι μια πολύ ευχάριστη σεζόν: μετά από έναν μακρύ και κρύο χειμώνα, μπορούμε επιτέλους να απολαύσουμε τη φύση και μερικές χαλαρωτικές διακοπές. Υπάρχει περισσότερο φως και οι μέρες είναι μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες, όπως μια πεζοπορία στο βουνό, μία βουτιά στη θάλασσα, ή απλώς για να απολαύσουμε τη ζωή. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία όψη του ‘’καλοκαιρινού νομίσματος’’.

Στην πραγματικότητα η καλοκαιρινή περίοδος, μαζί με τον ήλιο και τη ζέστη, επιφέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές, όπως:

  • Αυξημένη θερμοκρασία
  • Αυξημένη διάρκεια της ημέρας

Καλοκαίρι και εφίδρωση

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται, όλοι μας συνήθως ιδρώνουμε: Οι ιδρωτοποιοί μας αδένες εκκρίνουν ένα υγρό του οποίου η σύσταση χαρακτηρίζεται κυρίως από νερό και άλατα. 1

Η εφίδρωση είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ομοιόστασης του οργανισμού μας, προκειμένου να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος μας. Με άλλα λόγια, το σώμα μας εκκρίνει νερό προκειμένου να μας δροσίσει. Αυτός ο ρυθμιστικός μηχανισμός ονομάζεται επίσης και ιδρώτας.1

Μπορούμε να ιδρώνουμε χάρις σε συγκεκριμένους αδένες που μπορούν να χωριστούν σε:1 

  • εκκριτικούς αδένες των οποίων ο ιδρώτας είναι άοσμος
  • αποκρινείς αδένες, που βρίσκονται στο θυλάκιο των τριχών του τριχωτού της κεφαλής, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα, των οποίων ο ιδρώτας έχει διακριτή οσμή και μπορεί να είναι αιτία δυσάρεστων οσμών.

Επομένως, η εφίδρωση είναι μια πολύ σημαντική φυσιολογική διαδικασία, αλλά εάν προκληθεί σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, δηλαδή υπερβολική απώλεια νερού και αλάτων, όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο.

Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι:2 

  • η δίψα
  • τα σκουρόχρωμα ούρα με έντονη οσμή
  • η ζαλάδα
  • η κόπωση/κούραση
  • η ξηροστομία,τα ξερά χείλη και τα μάτια
  • οι κράμπες

Αν νιώθετε ότι ιδρώνετε υπερβολικά, μπορείτε να ακολουθήσετε,  ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές:

  • φορέστε ελαφριά ρούχα ώστε το σώμα σας να μπορεί να αναπνεύσει. Τα βαμβακερά και τα λινά υφάσματα μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από τα συνθετικά.3
  • καταναλώστε πολύ νερό ακόμη και εάν δεν διψάτε 2
  • αποφύγετε τα φαγητά που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο ρυθμό εφίδρωσης 3
  • γεμίστε το πιάτο σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως 4

Καλοκαίρι και Βιολογικός Ρυθμός

Η άλλη πρόκληση του καλοκαιριού είναι η μεγαλύτερη έκθεση στο φως του ήλιου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, δύο φορές το χρόνο, διάφορες χώρες αλλάζουν την ώρα, μεταξύ της θερινής και της χειμερινής. Αναφορικά  όμως με την  εφαρμογή της «θερινής ώρας» κάθε άνοιξη, η επιλογή αυτή βασίζεται σε πρακτικούς λόγους  και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας». 

Ακόμα, η εφαρμογή της θερινής ώρας δεν είναι απλά θέμα ‘’εξοικονόμησης ενέργειας’’, αλλά έχει αντίκτυπο και στην ευημερία μας. 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν οι μέρες μεγαλώνουν?

Όλα τα έμβια όντα έχουν βιολογικούς ρυθμούς που μπορούν να χωριστούν σε:5

  • κιρκαδιανούς ή κιρκαδικούς ρυθμούς: διάρκειας περίπου ενός 24ώρου
  • υπεριδανικούς ρυθμούς: διάρκειας μικρότερης ενός 24ώρου
  • infradian ρυθμούς: διάρκειας μεγαλύτερης ενός 24ώρου

Το φως του ήλιου είναι πολύ σημαντικός ελεγκτικός παράγοντας του εσωτερικού μας κιρκαδικού ρυθμού: η ένταση, η διάρκεια και ο χρόνος της έκθεσης στο φως του ήλιου μπορούν να αλλάξουν τους ρυθμούς μας επιφέροντας αρκετές αλλαγές. 5

Τα εσωτερικά μας ρολόγια στην πραγματικότητα μπορούν να επηρεάσουν:5

  • την δραστηριότητα του ύπνου
  • το αίσθημα της κόπωσης
  • τη θρέψη και την κατανάλωση υγρών
  • πολλές άλλες λειτουργίες

Επομένως, εάν θέλετε απλά να απολαύσετε το καλοκαίρι που έρχεται χωρίς να αισθάνεστε ενοχλημένοι από την αλλαγή της ώρας και την αυξημένη έκθεση στο φως του ήλιου, απλώς προετοιμαστείτε κατά την άνοιξη και προσαρμόστε τις συνήθειες σας εκ των προτέρων. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.6

Μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να φανεί χρήσιμο?

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως:

  • να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού και να τρώμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ώστε να αναπληρώσουμε τα υγρά και τα άλατα που χάνουμε κατά την εφίδρωση.
  • Να προετοιμαστούμε για την θερινή ώρα, ώστε να επιτρέψουμε στο σώμα μας να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη έκθεση του ηλιακού φωτός.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ότι χρειάζεστε προκειμένου να απολαύσετε το καλοκαίρι στο έπακρο, ωστόσο να έχετε στο νου σας ότι μπορείτε να υποστηρίξετε τον εαυτό σας, μέσω κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής ώστε:

  1. The Editors of Encyclopaedia Britannica. Perspiration (https://www.britannica.com/science/perspiration – Last access March 2021).
  2. Dehydration (https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/ – Last access March 2021).
  3. Roth, E. Sweating (Normal Amounts): Causes, Adjustments, and Complications (https://www.healthline.com/health/sweating#How-to-Manage-Hyperhidrosis -Last access March 2021). (2020).
  4. Harguth, A. 8 healthy tips for summer dining (https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/8-healthy-tips-for-summer-dining – Last access March 2021). (2020).
  5. Manfredini, R., Fabbian, F., Cappadona, R. & Modesti, P. A. Daylight saving time, circadian rhythms, and cardiovascular health. Intern Emerg Med 13, 641–646 (2018).
  6. Cleveland Clinic. Daylight Saving Time: 4 Tips to Help Your Body Adjust (https://health.clevelandclinic.org/daylight-savings-time-change-4-tips-to-help-your-body-adjust/ – Last access March 2021). (2020).