Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή γιατί περιέχει μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευημερία μας. Όταν χάνουμε νερό δεν χάνουμε μόνο υγρά, αλλά και μέταλλα.

Ο ρόλος του νερού για τα  έμβια όντα

Το νερό είναι ένα ζωτικό συστατικό για όλα τα έμβια πλάσματα.1 Στους ανθρώπους, περίπου το 60% του ενήλικου σώματος αποτελείται από νερό, ενώ πρέπει να πίνουμε καθημερινά νερό για να επιβιώσουμε. Το νερό εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό βασικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής, ενώ ακόμη βοηθά στην απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω της ούρησης.1 Το αίμα μας αποτελείται ως επί τω πλείστων από νερό, ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας ως ενέργεια, μεταφέρονται μέσω του νερού στην κυκλοφορία του αίματος.

Εκτός από αυτά, το νερό: 2

  • ενεργεί ως «αμορτισέρ» για τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
  • μας βοηθά να τρώμε παράγοντας σάλιο.
  • λιπαίνει τις αρθρώσεις μας.

Αν και είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πόσο νερό χρειάζεται ένας ενεργός ενήλικας κάθε μέρα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτούνται περίπου 1,8 λίτρα για τους περισσότερους. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα, το κλίμα, τη θερμοκρασία και τη διατροφή. Λέγεται από πολλούς πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια απαίτηση νερού για ένα άτομο. Ωστόσο, αρκετοί ενήλικες μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετό νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λειτουργιών του σώματος καθώς και σε αφυδάτωση.

Ποιά μέταλλα βρίσκονται στο νερό;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό δεν είναι απλώς ένα υγρό, αλλά περιέχει επίσης πολλά βασικά στοιχεία3 που είναι απαραίτητα για τις μεταβολικές δραστηριότητες, όπως:

    • το ασβέστιο
    • το νάτριο
  • το μαγνήσιο
  • το κάλιο

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα και είναι σημαντικό για τη ρύθμιση πολλών ενζυύμικών και ορμονικών αποκρίσεων, πλέον της συνεισφοράς του στη πήξη του αίματος, στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και στη σύσπαση των μυών

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στον άνθρωπο. Οι ενήλικες έχουν περίπου 20-28 γραμμάρια μαγνησίου στο σώμα και το 60-65% αυτού βρίσκεται στον σκελετό.3 Το μαγνήσιο απαιτείται σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις και είναι ακόμα απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού. Η ακριβής ποσότητα μαγνησίου που χρειάζεται κάθε άτομο εξαρτάται από το επίπεδο της γενικής δραστηριότητας και του τρόπου ζωής. Μεγάλες ποσότητες απαιτούνται  για τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα μυϊκά κύτταρα.4 Εάν η συγκέντρωση μαγνησίου στο σώμα δεν είναι αρκετή, τα άτομα μπορούν να αισθανθούν / έχουν:

  • αδυναμία
  • κούραση 
  • δυσκολία συγκέντρωσης.
  • κράμπες
  • ανησυχία

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι αρκετά συχνή και πολλά άτομα δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Απαιτείται επομένως μεγαλύτερη προσοχή για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνεται επαρκής ποσότητα καθημερινά μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων και ιδιαίτερα στα μυϊκά και νευρικά κύτταρα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου εξαρτάται από το άτομο, την αρτηριακή του πίεση και την πρόσληψη νατρίου. Ωστόσο, όπως και με άλλα μέταλλα, πολλά άτομα δεν επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου. Η αύξηση του καλίου που λαμβάνουμε από τη διατροφή θεωρείται ότι πιθανόν να έχει πολλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου διαφόρων διαταραχών, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επάρκεια καλίου θα έχει πιθανά οφέλη για την υγεία για του σκελετού και των νεφρών.5

Αφυδάτωση

Όταν κάποιος χάνει πολύ νερό, είναι δυνατόν να αφυδατωθεί.6 Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, μετά από έντονη εφίδρωση ή από παρατεταμένη διάρροια ή από έμετο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η υπερβολική απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, όπως:

  • το καλοκαίρι
  • Ταξίδια σε θερμές χώρες.
  • έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες στον εργασιακό χώρο·
  • έντονη σωματική δραστηριότητα.

Η πρώτη προσέγγιση για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης είναι η συχνή κατανάλωση νερού, ακόμα κι αν δεν διψάμε, καθώς και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν αισθάνεστε διψασμένοι μπορεί να έχετε ήδη αφυδατωθεί6

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, εστιάζοντας παράλληλα στην επαρκή πρόσληψη σημαντικών μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και επαρκής πρόσληψη νερού  είναι αρκετή για να σας κρατήσει ενυδατωμένους. Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι το σώμα σας χρειάζεται αναπλήρωση μετάλλων, μπορείτε να το βοηθήσετε με ένα συμπλήρωμα που περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη C για την καταπολέμηση της αδυναμίας και της κόπωσης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να νιώσετε καλύτερα.

 

  1. Liska, D. et al. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients 11, (2019).
  2. Armstrong, L. E. & Johnson, E. C. Water Intake, Water Balance, and the Elusive Daily Water Requirement. Nutrients 10, (2018).
  3. WHO. Nutrients in Drinking Water. (2005).
  4. Blaszczyk, U. & Duda-Chodak, A. Magnesium: its role in nutrition and carcinogenesis. Rocz Panstw Zakl Hig 64, 165–171 (2013).
  5. Stone, M. S., Martyn, L. & Weaver, C. M. Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control. Nutrients 8, (2016).
  6. Mayo Clinic. Dehydration (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086 – Last access March 2021).
  7. Tang, Y.M. et al. Relationships between micronutrient losses in sweat and blood pressure among heat-exposed steelworkers. Ind Health 54, 215–223 (2016).