Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μυς. Επιπλέον, ο σίδηρος συμβάλλει στην επιτέλεση των λειτουργιών των κυττάρων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις και στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή ακόμη και σε αναιμία.
Ας δούμε μερικές πηγές και συνδυασμούς για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Ο σίδηρος χωρίζεται σε:
- Αιμικό σίδηρο: ανευρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως: κόκκινο κρέας, μαλάκια, μύδια, αχιβάδες, ψάρια, συκώτι
- Φυτικό -μη αιμικό- σίδηρο: ανευρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως:
- Όσπρια: ρεβίθια, φακές, φασόλια
- Λαχανικά: σπανάκι, κολοκύθια, φύλλα παντζαριού, αρακάς, μπρόκολο, ντομάτα (λιαστές ντομάτες)
- Φρούτα: αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες
- Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι
- Άλλα τρόφιμα: μαύρη σοκολάτα, σκόνη κακάο, ταχίνι, μαϊντανός, τρόφιμα ολικής αλέσεως
ΠΡΟΣΟΧΗ : Στις φυτικές τροφές μόνο το 3-8% απορροφά ο οργανισμός μας. Γι αυτό επιλέγουμε να συνδιάζουμε τον σίδηρο με….
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Η βιταμίνη C αυξάνει εως και 4 φορές την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Πηγές βιταμίνης C: λεμόνι, τομάτα, καρότο, εσπεριδοειδή, πιπεριά (κόκκινη και πράσινη), μπρόκολο, κουνουπίδι, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μαϊντανός
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν καταναλώνουμε τυρί, γιαούρτι, γάλα παράλληλα ή 2 ώρες μετά το γεύμα, καθώς το ασβέστιο που περιέχουν μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου
Συνδιασμοί τροφίμων:
- Σαλάτες με ξηρούς καρπούς, φρούτα (όπως πορτοκάλι και αβοκάντο) και σουσάμι
- Σαλάτες με τυρί ή αβγό και ψωμί ολικής άλεσης
- Το κρέας και το ψάρι να το τρώτε με σαλάτες όπως (ντοματοσαλάτα που θα έχετε και πιπεριά, σαλάτα λάχανο-καρότο, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, ντομάτα και πιπεριές, σαλάτα με σπαράγγια, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι) και ψωμί ολικής άλεσης ή άλλο αμυλούχο τρόφιμο
- Στις σαλάτες να βάζετε λεμόνι όπως και στα όσπρια
- Φακόρυζο, ρεβυθόρυζο, φακοσαλάτα (με πιπεριές, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, κινόα)
- Φασολάδα με τομάτα και κομμένο καρότο και λεμόνι, φακές με πιπεριά, ρεβίθια με λεμόνι
- Λαχανικά με μανιτάρια
- Φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς (ειδικά φράουλες, αβοκάντο και πορτοκάλια)
- Πιείτε φρέσκο χυμό πορτοκάλι μαζί με το γεύμα
- Γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως (εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σουσάμι)
Τέλος, καταναλώστε τσάι ή καφέ ενδιάμεσα στα γεύματα (2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα) και όχι μαζί με αυτά, καθώς παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος