Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να πάρω τα συμπληρώματά μου;

του Γιώργου Μίλεση, MSc Κλινικού Διαιτολόγου

george@milessis.gr

Η βέλτιστη ώρα λήψης ενός συμπληρώματος εξαρτάται, φυσικά, από τον τύπο του. Κάποιες βιταμίνες είναι καλό να λαμβάνονται μετά το γεύμα, ενώ άλλες με κενό στομάχι. Κι αυτό, καθώς δεν απορροφούνται όλες οι βιταμίνες – ιχνοστοιχεία με τον ίδιο τρόπο από τον οργανισμό.

  1. American Congress of Obstetrics and Gynecology (ACOG). Nutrition during Pregnancy. Available at: https://www.acog.org/Patients/FAQs/Nutrition-During-Pregnancy
  2. L. Bellows and R. Moore. CSU Extension. Water-Soluble Vitamins: B-Complex and Vitamin C. Available at: https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/water-soluble-vitamins-b-complex-and-vitamin-c-9-312/
  3. Kennedy DO, Veasey R, Watson A, et al. Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males. Psychopharmacology (Berl). 2010; 211(1):55–68.
  4. Grimble GK. Adverse gastrointestinal effects of arginine and related amino acids. J Nutr. 2007 Jun; 137(6 Suppl 2):1693S-1701S.
  5. Schuchardt J, and A Hahn. (). Bioavailability of long-chain omega-3 fatty acids. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. PLEFA 2013; 89(1): 1-8.
  6. Hyde R, Taylor PM, Hundal HS. Amino acid transporters: roles in amino acid sensing and signalling in animal cells. Biochem J. 2003; 373(Pt 1):1–18.
  7. Reidy PT, Rasmussen BB. Role of Ingested Amino Acids and Protein in the Promotion of Resistance Exercise-Induced Muscle Protein Anabolism. J Nutr. 2016; 146(2):155–183.
  8. Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011 Dec 1; 2(4):295-303.
  9. Toscano M, De Grandi R, Stronati L, De Vecchi E, Drago L. Effect of Lactobacillus rhamnosus HN001 and Bifidobacterium longum BB536 on the healthy gut microbiota composition at phyla and species level: A preliminary study. World J Gastroenterol. 2017; 23(15):2696–2704.