Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των πολυφαινολών, που είναι γνωστές φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση. Το ελληνικότατο όνομα τους αποκαλύπτει και μία από τις ιδιότητες τους. Συγκεκριμένα είναι ουσίες χρώματος κυανού και είναι υπεύθυνες για το σκούρο κόκκινο, μωβ, κυανό χρώμα των φυτών των οποίων αποτελούν συστατικά. Έτσι τρόφιμα όπως τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο, η μελιτζάνα, τα δαμάσκηνα και τα διάφορα… berries (blueberries, φράουλες κλπ) είναι πλουσιότατα σε ανθοκυανίνες και μάλιστα οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα σε αυτές τις ενώσεις. Οι ανθοκυανίνες (όπως και οι άλλες πολυφαινόλες) παράγονται από το φυτό με σκοπό να το προστατεύσουν από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η ξηρασία) καθώς επίσης, και από το καταναλωθεί ως τροφή από ζώα λόγω της πικρής γεύσης που προσδίδουν. Και τελικά επιβεβαιώνουν τον προστατευτικό τους σκοπό, όχι μόνο στα φυτά όπου απαντώνται, αλλά και τον άνθρωπο! Η γνωστότερη προστατευτική ιδιότητα των ανθοκυανινών είναι η αντιοξειδωτική τους ικανότητα, η οποία είναι επαρκώς τεκμηριωμένη σε ερευνητικό επίπεδο. Και ακριβώς αυτή η γνωστή ιδιότητα αποτέλεσε το ερέθισμα για να μελετηθεί η πιθανή θετική επίδραση αυτών των ενώσεων, στην υγεία του ανθρώπου. Τα ευρήματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα..

  1. Mink PJ, Scrafford CG, Barraj LM, et al. 2007.Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women. American Journal of Clinical Nutrition;85(3):895-909.
  2. Cassidy A, O’Reilly EJ, Kay C, et al. 2011.Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. American Journal of Clinical Nutrition ;93(2):338-347.
  3. Tsuda T. 2012. Dietary anthocyanin-rich plants: biochemical basis and recent progress in health benefits studies. Molecular Nutrition and Food Research;56(1):159-170.
  4. Wang LS, Sardo C, Rocha CM, et al. Effect of freeze-dried black raspberries on human colorectal cancer lesions. Presented at: AACR Special Conference in Cancer Research: Advances in Colon Cancer Research; November 14-17, 2007; Cambridge, MA.
  5. Yarahmadi M. et al. 2014. The effect of anthocyanin supplementation on body composition, exercise performance and muscle damage indices in athletes. International Journal of Preventive Medicine;5(12):1594-600