Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα καλά ρυθμιζόμενο δίκτυο που προστατεύει το σώμα μας από εξωτερικές επιθέσεις. Η λειτουργικότητα και η υγεία του είναι σημαντικά για την ευημερία μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το διατηρήσετε υγιές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο που προστατεύει το σώμα μας από εξωτερικούς παράγοντες όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες καθημερινά: Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανεπιθύμητους εξωτερικούς παράγοντες χωρίς καν να το παρατηρούμε, χάρη στη συνεχή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 1 Επομένως, η διατήρηση ενός υγιούς και σε καλή λειτοργία ανοσοποιητικού  συστήματος αποτελεί μέρος μιας γενικής ευημερίας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε:1

  • έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα
  • επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και τα δύο συνδέονται μεταξύ τους και είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά για να κάνουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα μια αποτελεσματική μηχανή. 1

Ωστόσο, παρά τη λεπτομερή ρύθμιση του, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • η φτωχή διατροφή2
  • οι χαμηλές  θερμοκρασίες, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα (Link “Why a dietary supplement in winter?”) όταν ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός.3

Με ποιον μηχανισμό μπορεί όμως το ανοσοποιητικό σύστημα να μας υπερασπίσει?

Ας δούμε πιο προσεκτικά τι είναι το έμφυτο και τι το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα και ποιος ο ρόλος τους στην ευεξία μας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα «στο μικροσκόπιο»

Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα

Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να παρέχει μια γενική άμυνα από εξωτερικές απειλές και γι ‘αυτό ονομάζεται επίσης «μη ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα».1 Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που ενεργοποιείται πρώτα όταν ένας εισβολέας μπαίνει στο σώμα μας: δεν είναι εξειδικευμένο για ένα συγκεκριμένο μικρόβιο. Απλά, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει έναν εισβολέα και τον καταστρέφει χάρη στη δράση των πρωτεϊνών και των κυττάρων που ονομάζονται φαγοκύτταρα.4

Το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα

Εκτός από το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούμε να βασιστούμε σε ένα εξειδικευμένο ανά παθογόνο αμυντικό σύστημα. 5 Εν συντομία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αφού έχει πρώτα ενεργοποιηθεί το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σε θέση να καλέσει στη  δράση το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το σημείο τα δύο συστήματα μπορούν να συνεργαστούν για να απαλλαγούν από τους εισβολείς.5 Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα παθογόνο που έχει ήδη καταπολεμηθεί στο παρελθόν (επίκτητη ή ειδική ανοσολογική απόκριση)1 και έχει μακροχρόνια επίδραση. 5 

Συμβουλές για την ευημερία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Η ευημερία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αντικατοπτρίζει τη γενική ευημερία μας, επομένως πρέπει να το υποστηρίξουμε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

  • με τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους: η παχυσαρκία μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή;6
  • με το να έχουμε μια υγιεινή διατροφή 2
  • με το να διατηρούμε μια τακτική σωματική άσκηση 7
  • κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσέξτε τις ψυχρές θερμοκρασίες που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες (Link “Why a dietary supplement in winter?”).3

Λάβετε υπόψη ότι μια επαρκής και κατάλληλη διατροφή, πλούσια σε τρόφιμα που αποτελούν πηγές βιταμινών και ανόργανων συστατικών, είναι σε θέση να παρέχει όλα όσα ένα υγιές άτομο μπορεί να χρειαστεί, για ένα καλώςλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Για παράδειγμα, η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων που αποτελούν πηγές βιταμινών όπως η βιταμίνη C (Link “Vitamin C and group B vitamins: role and importance”) και μέταλλαόπωςοψευδάργυροςπου συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία της φυσικής σας άμυνας. 2,8

Τρόφιμα που αποτελούν πηγές ψευδαργύρου, είναι: 9

  • το κρέας
  • οστρακοειδή όπως στρείδια, καβούρια, μύδια και γαρίδες.
  • όσπρια
  • σπόροι από κάνναβη, κολοκύθα, κολοκυθάκι και σουσάμι
  • ξηροί καρποί

Μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να βοηθήσει?

Μια καλή διατροφή, μια τακτική σωματική δραστηριότητα και η υιοθέτηση καλών συνηθειών είναι όλα όσα χρειάζεται ένα υγιές άτομο για ένα ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να προστατεύει το σώμα από εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να υποστηρίξετε τη φυσική σας άμυνα όταν είστε πιο αγχωμένοι ή, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Link “Why a dietary supplement in winter?”) με ειδικά συμπληρώματα διατροφής σχεδιασμένα για:

  • να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος (Link “Sustenium Immuno”).
  • να επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας με αναπλήρωση βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών (Link “Sustenium plus”);

  1. Information, N. C. for B., Pike, U. S. N. L. of M. 8600 R., MD, B. & Usa, 20894. How does the immune system work? InformedHealth.org [Internet] (Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 2020).
  2. Childs, C. E., Calder, P. C. & Miles, E. A. Diet and Immune Function. Nutrients 11, (2019).
  3. Fares, A. Factors Influencing the Seasonal Patterns of Infectious Diseases. Int J Prev Med 4, 128–132 (2013).
  4. Alberts, B. et al. Innate Immunity. Molecular Biology of the Cell. 4th edition (2002).
  5. Alberts, B. et al. The Adaptive Immune System. Molecular Biology of the Cell. 4th edition (2002).
  6. Harvard TH CHAN. Nutrition and Immunity (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/ – Last access March 2021).
  7. da Silveira, M. P. et al. Physical exercise as a tool to help the immune system against COVID-19: an integrative review of the current literature. Clin Exp Med 1–14 (2020) doi:10.1007/s10238-020-00650-3.
  8. Carr, A. C. & Maggini, S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients 9, (2017).
  9. West, H. The 10 Best Foods That Are High in Zinc (https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-high-in-zinc – Last access March 2021). (2018).