Αρχική » περιοδικό

περιοδικό

Ανακαλύψτε όλα τα τελευταία άρθρα και αυξήστε τις γνώσεις σας, μοιραστείτε τα με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα.

Νευρικό σύστημα και σύμπλεγμα βιταμινών B

Το νευρικό σύστημα αποτελεί το σύστημα που ρυθμίζει και ελέγχει την λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς επίσης και την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία. Τα όργανα του Νευρικού συστήματος είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, που αποτελούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα νεύρα, που αποτελούν το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Ορισμένες βιταμίνες δρουν ουσιαστικά...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γλυκαιμικός Δείκτης και Γλυκαιμικό Φορτίο. Ποια η σημασία τους για την διατροφή και την υγεία μας;

Ο  γλυκαιμικός δείκτης (Γ.Δ. ή Glycemic Index – G.I) αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα πλαίσια της διαχείρισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ειδικά για όσα άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.). Πρακτικά μας πληροφορεί σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, φρούτα κ.α.) στην άνοδο των επιπέδων της...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη γαστρεντερίτιδα;

Αν το στομάχι ή/και η κοιλιά πονά, οι επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται πιο τακτικές και η θερμοκρασία στο σώμα ανεβαίνει, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι κάτι μας «πείραξε». Είναι όμως κάτι που φάγαμε ή πρόκειται για μια ίωση; Γαστρεντερίτιδα ή «δηλητηρίαση»; Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από βακτηριακή μόλυνση του εντέρου, που οδηγεί σε...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η σημασία των αμινοξέων στην ενίσχυση του οργανισμού κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες

Κωνσταντίνος Χαλκιάς Ειδικός Παθολόγος Τι είναι τα αμινοξέα και σε τι μας χρησιμεύουν; Τα αμινοξέα είναι ένα από τα βασικά διατροφικά συστατικά του οργανισμού μας. Έχουν την ιδιότητα να συνενώνονται σχηματίζοντας τις πρωτεϊνικές αλυσίδες. Οι πρωτεΐνες αποτελούν  τόσο βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών όσο και του μηχανισμού κίνησης των μυών, όπως επίσης επιτελούν σημαντικές...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τι είναι η κρεατίνη και ποιες ομάδες πληθυσμού την χρειάζονται?

Η κρεατίνη, η οποία χημικά έχει τη μορφή μεθυλογουανίδιου, αποτελείται από τρία αμινοξέα: την αργινίνη, τη γλυκίνη και τη μεθειονίνη. Η κρεατίνη είναι μία φυσική ουσία με πολύ σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό. Έχει ως βασικό ρόλο την διευκόλυνση της ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), την ποσότητα ενέργειας του κυττάρου που βρίσκεται κυρίως στους μύες...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνδυασμοί τροφίμων που συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στη διατροφή μας

Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μυς. Επιπλέον, ο σίδηρος συμβάλλει στην επιτέλεση των λειτουργιών των κυττάρων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις και στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ