Η γλουταμίνη αποτελεί το 20% των αμινοξέων στο σώμα μας. Η γλουταμίνη είναι μη απαραίτητο αμινοξύ καθώς μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό και συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Όμως το άγχος, η υπερβολική άσκηση και οι γενικότερες φλεγμονώδεις καταστάσεις, μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερη γλουταμίνη από αυτήν που παράγει το σώμα μας από μόνο του.

Η γλουταμίνη βοηθάει :

  • Στην εγρήγορση και στην βελτίωση της μνήμης ως πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.
  • Στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου λόγω του γ-αμινοβουτυρικού οξέος που παράγει.
  • Τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις φλεγμονώδους φύσεως (κολίτιδα, νόσος Crohn) καθώς προστατεύει το γαστρεντερικό βλεννογόνο. Η γλουταμίνη συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού του εντέρου, εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση επιβλαβών ουσιών μέσω του εντέρου στην υπόλοιπη κυκλοφορία.   
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς η γλουταμίνη θρέφει τα ανοσοκύτταρα. Αντίθετα, η έλλειψη της αυξάνει τα ποσοστά λοίμωξης σε ασθενείς με έντονο σωματικό στρες (αυξημένη φλεγμονώδη απάντηση).
  • Στην επούλωση των τραυμάτων και των εγκαυμάτων (με τη βοήθεια των ανοσοκυττάρων).
  • Τους ασθενείς με πεπτικό έλκος λόγω της επουλωτικής ιδιότητας της
  • Τους αθλητές αντοχής (δρομείς μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμους) αφού η γλουταμίνη έχει ρυθμιστική επίδραση στο μεταβολισμό των μυών, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ειδικά μετά από υπερπροπόνηση) και μειώνει το αίσθημα κόπωσης.
  • Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Τους ηλικιωμένους καθώς ενισχύει την μνήμη.

Δοσολογία: 500 – 5000 mg καθημερινά (με άδειο στομάχι)

Πηγές τροφίμων: πρωτεΐνη σόγιας, τυρί cottage, γαλοπούλα, κάβουρας, τόνος, μπακαλιάρος, τυρί cheddar, λάχανο.

Αντενδείξεις:

  • Ασθενείς με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για επιληψία

Δημήτρης Πέτσιος

Ειδικός Διατροφολόγος