από τη Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD
Δεν είναι είναι λίγες οι φορές που ο καθημερινός ρυθμός ζωής, μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, χωρίς κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας. Είναι όμως μόνο ο τρόπος ζωής ή και η διατροφή μας που μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα της κούρασης;
Ας δούμε ποιά είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την ενέργεια και την ευεξία του οργανισμού και η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας.
1. Βιταμίνες του συμπλέγματος B
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν βασικά συστατικά για τη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια. Οι βιταμίνες αυτές, λόγω της σημασίας τους σε μια πληθώρα αντιδράσεων του μεταβολισμού, αν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα μας αποτελούν βασική αιτία κόπωσης. Οι βιταμίες του συμπλέγματος Β είναι η Β1(θειαμίνη), Β2 (ροβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6, Β12, φυλλικό οξύ και βιοτίνη.
2. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για το ανθρώπινο σώμα, που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις. Η έλλειψή του μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια, ενώ συνδέεται με το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης.
3. Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες και ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα και να μετατρέπει αποτελεσματικότερα την προσλαμβανόμενη τροφή σε ενέργεια. Η έλλειψη σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και το συνένζυμο Q10 συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων κόπωσης, ενώ η κάλυψη των αναγκών μας μέσω της διατροφή ή αν χρειαστεί μέσω συμπληρωματικής χορήγησή τους συμβάλει στην αντιμετώπισή της.
4. Ενυδάτωση
Η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά συχνά σχετίζεται με την εμφάνιση του αισθήματος της κόπωσης. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πονοκέφαλο, μειωμένη απόδοση σε πνευματικές εργασίες και κόπωση, συμπτώματα που παρέρχονται μετά την κατανάλωση υγρών. Για το λογο αυτό δεν πρέπει να αμελούμε την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών στην καθημερινότητά μας, ειδικά αν η εργασία μας πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους ή και σε κλιματιζόμενους, που απομακρύνουν την υγρασία του περιβάλλοντος, προκαλώντας μας αφυδάτωση, χωρίς αυτό να γίνεται άμεσα αντιληπτό.
1. Baik HW, Russell RM (1999) Vitamin B12 deficiency in the elderly. Annu Rev Nutr 19: 357–377.
2. Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and aging. Curr Pharm Des. 2010;16(7):832-9.
3. Beckstrand RL, Pickens JS. Beneficial effects of magnesium supplementation. J Evid Bas Comp Alt Med. 2011;16(3):181-189.
4. Mizuno K, Tanaka M et al. Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. Nutrition 2008;24:293-299.
5. Suh SY, Bae WK, et al. Intravenous vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutr J. 2012 Jan 20;11:7.
6. Coombes JS, Rowell B, et al. Effects of vitamin E deficiency on fatigue and muscle contractile properties. Eur J Appl Physiol. 2002 Jul;87(3):272-7.