Τα παιδιά που καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή, άρα θεωρητικά παίρνουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται από τα τρόφιμα, συνήθως δεν χρειάζονται κάποιο συμπλήρωμα. Ειδικότερα, αν ένα παιδί παρουσιάζει παρατεταμένα αποστροφή σε -εκτεταμένες ή μη- ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως λόγου χάριν τα φρούτα, τα λαχανικά κτλ (π.χ νεοφοβία: ο φόβος της δοκιμής και αποδοχής μιας νέας γεύσης), τότε σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ένταξης των τροφίμων αυτών στο διαιτολόγιο του με συγκεκριμένες τακτικές, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ειδικότερα αυτών που ανευρίσκονται στα τρόφιμα που το παιδί αποφεύγει συστηματικά.

Διότι τα παιδιά που είναι πολύ επιλεκτικά στο φαγητό, μπορεί να εμφανίσουν κάποια έλλειψη θρεπτικού συστατικού. Έρευνες δείχνουν ότι πολλά παιδιά δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από τα τρόφιμα. Και, καθώς στη χώρα μας πλέον απαντάται πολύ συχνά η έλλειψη σε βιταμίνη D και στα παιδιά, μιλήστε με τον παιδίατρο ή τον κλινικό διαιτολόγο σας, πριν δώσετε στο παιδί συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Βέβαια, μερικές από τις τροφές που ήδη τρώει το παιδί σας έχουν εμπλουτισθεί με συμπληρωματικές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα έχει επιπλέον βιταμίνη D, σε πολλά δημητριακά πρωινού έχουν προστεθεί βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, το τυποποιημένο ψωμί έχει επιπλέον σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ στο χυμό πορτοκαλιού πρόσφατα προσέθεσαν ασβέστιο.

Ειδικότερα όμως σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, που δυστυχώς πολλά παιδιά δυσκολεύονται να καταναλώσουν, οι μεγάλες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών τους (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες) δύσκολα αναπληρώνονται από άλλα τρόφιμα.

Από την άλλη, τα παιδικά συμπληρώματα διατροφής είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή, αρκεί να φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Αποφύγετε τα συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις (όπως λέγονται μέγα-δόσεις), για οτιδήποτε. Ορισμένες βιταμίνες όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α και D, μπορεί να γίνουν τοξικές.

Μην βασίζεστε όμως μόνο σε αυτά, ως υποκατάστατο, για την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Συνεχίστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώσει μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων (ή άλλων πηγών ασβεστίου) και λιπαρών υλών όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα διαιτητικά παρασκευάσματα που δεν είναι τυποποιημένα – δεν συνοδεύονται από ανάλυση σύστασης – και η ποιότητά τους δεν είναι εγγυημένη, χρήζουν προσοχής, όταν μιλάμε για παιδιά. Κοιτάξτε την ετικέτα τους και ζητήστε εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.

Αντιθέτως, ένα καλό παιδικό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα (από το φαρμακείο), θα πρέπει να περιέχει τις συνιστώμενες ποσότητες σε όλες τις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ θεωρείται επιπλέον πλεονέκτημα να εμπεριέχει περαιτέρω θρεπτικά συστατικά, όπως πρεβιοτικά, αντιοξειδωτικά συστατικά (π.χ. φρούτων) ή ακόμα και φυτικές ίνες. Αν δε, έχει και μια ευχάριστη γεύση (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) που προτιμά το παιδί, τότε πετύχατε διάνα!

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος