Λιάνα Πούλια

Ζώντας στην Ελλάδα, μια χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα και ακτές απαράμιλλης ομορφιάς, τα θαλάσσια σπορ αποτελούν μια επιλογή για άσκηση τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η θάλασσα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες παρέχει τη δυνατότητα να ασκηθούμε και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Αυτό που όμως συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι παρόλο που βρισκόμαστε μέσα στο νερό οι ανάγκες μας για ενυδάτωση παραμένουν υψηλές

Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι δεδομένου ότι είμαστε μέσα στη θάλασσα δεν ιδρώνουμε κατά την άσκηση και έτσι ίσως οι ανάγκες μας για λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών να είναι μικρότερες. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη θάλασσα ιδρώνουμε απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Παράλληλα, το ότι είμαστε μέσα στο νερό ενεργοποιεί μηχανισμούς μεγαλύτερης απώλειας υγρών και νατρίου.

Οι αθλητές των θαλάσσιων σπορ για  την προστασία τους από τον ήλιο ή και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες της θάλασσας σε περιόδους εκτός των καλοκαιρινών μηνών συχνά φορούν προστατευτικές στολές που αυξάνουν το ρυθμό εφίδρωσης προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Αλλά η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί και από το ότι ο εγκέφαλός μας δεν αντιλαμβάνεται στον ίδιο βαθμό το αίσθημα της δίψας, μιας και περιτριγυρίζεται από το υδάτινο στοιχείο, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η αφυδάτωση σε αθλητές θαλασσίων σπορ έχει σημαντική επίδραση στην απόδοσή τους, δεδομένου ότι τα αθλήματα αυτά απαιτούν μυϊκή αντοχή και δύναμη, συντονισμό των κινήσεων, ισορροπία αλλά και πνευματική διαύγεια, τα αντανακλαστικά και τη λήψη αποφάσεων.

Για την πρόληψή της απαιτείται η λήψη υγρών πριν την προπόνηση αλλά και η αναπλήρωση των απωλειών σε υγρά και ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά το τέλος της λόγω της εφίδρωσης, ειδικά αν η άσκηση πραγματοποιείται σε περιόδους με υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, προτείνεται η λήψη υγρών κατά τα διαλείμματα της άσκησης, με τη μορφή νερού και ισοτονικών υγρών, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες σε νάτριο μαγνήσιο και κάλιο και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση.

1. Shirreffs SM, Maughan RJ.Rehydration and recovery of fluid balance after exercise. Exerc Sport Sci Rev. 2000 Jan;28(1):27-32. Review.