Η καθημερινή ζωή, με τους φρενήρεις ρυθμούς και τις πολλές υποχρεώσεις αναμφίβολα μας επιφορτίζει με άγχος, το οποίο βάζει τον οργανισμό μας σε δοκιμασία. Οι ώρες που δαπανούμε στον εργασιακό χώρο, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται, η επαγγελματική ανασφάλεια και η επίπτωση της οικονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας εκτός από την επιβάρυνση με στρες συμβάλουν και στην υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που απέχουν σημαντικά από την ισορροπημένη διατροφή.

Ας δούμε 5 μικρά βήματα που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στην καλύτερη ρύθμιση του άγχους.

1. Δεν ξεχνάμε τα μικρά και συχνά γεύματα: Ακόμη και αν η πίεση του χρόνου μας κάνει να παραλείπουμε γεύματα ή να τα αντικαθιστούμε με καφέ, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά. Φροντίζουμε λοιπόν να καταναλώνουμε μικρά σνακ, όπως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή  ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις.

2. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες και ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές  αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων, που αυτά με τη σειρά τους βοηθούν το σώμα μας να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες.

3. Εξασφαλίζουμε επαρκείς ώρες ύπνου και μειώνουμε την κατανάλωση καφεΐνης. Η κατανάλωση καφέ αν και θεωρούμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει στη συγκέντρωση, μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέγερση , ειδικά σε άτομα που έχουν μεγάλη ευαισθησία στην καφεΐνη. Έτσι λοιπόν, αν νιώθουμε κόπωση και αδυναμία να συγκεντρωθούμε ένα μικρό διάλειμμα για μικρής διάρκειας ύπνο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικότερο από την κατανάλωση καφέ.

 4. Επιλέγουμε να έχουμε μαζί μας φαγητό από το σπίτι και υγιεινά σνακ. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά βοηθά τον οργανισμό μας να καλύψει τις ανάγκες του σε συστατικά που είναι σημαντικά για τη διαχείριση του άγχους. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους, η βιταμίνη C συμβάλει στην σωστή παραγωγή των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, ενώ το μαγνήσιο από την άλλη, συμβάλει στη μυϊκή χαλάρωση και στη μείωση του στρες, ειδικά σε περιόδους που αισθανόμαστε σε μεγάλη ένταση.

5. Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση. Η επαρκής λήψη υγρών είναι εξαιρετικά σημαντική για την πνευματική μας απόδοση. Σε περιόδους αυξημένου άγχους δεν ξεχνάμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε υγρά μέσω ροφημάτων που δεν προσθέτουν θερμίδες , ιδανικά χωρίς καφεΐνη. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουμε το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που επιλέγουμε ή αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  1. Singh K (2016) Nutrient and Stress Management. J Nutr Food Sci 6:528. doi:10.4172/2155-9600.1000528
  2. Eiji Takeda, Junji Terao, Yutaka Nakaya, Ken-ichi Miyamoto, Yoshinobu Baba, Hiroshi Chuman, Ryuji Kaji, Tetsuro Ohmori, Kazuhito Rokutan. Stress control and human nutrition. The Journal of Medical investigation. Volume 51 (2004) Issue 3,4 Pages 139-145