από τη Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD

Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες στο σώμα μας που μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Βρίσκονται στο αίμα, στα ούρα στους ιστούς και στα υπόλοιπα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο και τα δάκρυα. Οι ηλεκτρολύτες είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό μας γιατί ρυθμίζουν το επίπεδο ενυδάτωσης και οξεοβασικής ισορροπίας (το pH του οργανισμού μας), συμμετέχουν στη μεταφορά συστατικών στα  κύτταρα και την απομάκρυνση των υποπροϊόντων του μεταβολισμού από αυτά και τέλος ρυθμίζουν την καλή λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς.

Οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθένας από τους οποίους συμμετέχει σε διαφορετικές λειτουργίες. Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές

Το Νάτριο διατηρεί το ισοζύγιο των υγρών, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία και την οξεοβασική ισορροπία. Όταν ιδρώνουμε χάνουμε μεγάλες ποσότητες νατρίου, οι οποίες πρέπει να αναπληρώνονται μέσω της διατροφής. Το Κάλιο, σε συνεργασία με το νάτριο συμμετέχει στη ρύθμιση των υγρών του οργανισμού καθώς και τη σύσπαση των μυών. Χαμηλά επίπεδα καλίου έχουν ως αποτέλεσμα τις έντονες κράμπες, ενώ σε περίπτωση πολύ αυξημένων επιπέδων υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμιών. Σε ότι αφορά το χλώριο και αυτό συμμετέχει στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα μας σε συνεργασία με το νάτριο. Το χλώριο συνήθως καλύπτεται από την παραγωγή υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο σε μεγαλύτερη  αφθονία στο σώμα μας μιας και είναι βασικό συστατικό του σκελετού μας. Μαζί με το φώσφορο συμμετέχουν στην υγεία των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, το ασβέστιο  συμμετέχει στη μεταφορά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία και εμπλέκεται σε όλες τις μυϊκές λειτουργίες. Αντίστοιχα με το κάλιο και το νάτριο που λειτουργούν σε συνεργασία, το ασβέστιο δρα σε συνεργασία με το μαγνήσιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση των μυών. Έτσι η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και μαγνησίου είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος.

1. Phadke N, Lebastchi J, Torre M, Dunn I, Vaidya A. Take It with a Grain of Salt.N Engl J Med. 2018 Nov 22;379(21):e38. doi: 10.1056/NEJMimc1716086.

2. https://www.medicinenet.com/electrolytes/article.htm#what_are_electrolytes